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Response to Questions on the FY 2005 Advertised Budget Plan 
 
 
 
Request By: Chairman Connolly  
 
Question: Is the FCPS employee step increase, which was lost in 1992, included in the retirement 

benefit calculation in the County retirement system and the school retirement system?  
For those already retired, does the retirement calculation include the restoration of the 
step?  If not, what would be the cost of restoring the step? 

 
Response:  The following response was prepared by Fairfax County Public Schools and County 

Retirement Administration. 
 
 Full time FCPS employees, including administrators, principals, teachers, office 

personnel, participate in the Virginia Retirement System (VRS) and Educational 
Employees’ Retirement System (ERFC), and they do not currently have their 1992 lost 
step included in their retirement benefit calculation. No cost analysis has been done 
regarding current retirees who were impacted by the lost step.  If the step is restored to 
salaries for current employees as proposed in the FY 2005 budget it would be included in 
the retirement calculation for all current FCPS employees who are eligible for the 
restoration.  Note the cost to fund the lost step is $2.3 million.  There is no funding 
included in the FY 2005 budget for VRS or ERFC current retirees. 

 
 A number of FCPS employees are in the Fairfax County Employees’ Retirement System 

(FCERS), including full time maintenance and custodian employees and part time 
employees. Retirement benefits provided to FCPS employees in the County retirement 
system are governed by the Fairfax County Employees’ Retirement System. Section 3-2-
1(d) of the Code of the County of Fairfax. Article 2 of the Code contains the provisions 
governing the Employees’ Retirement System.  This article was amended effective in 
1991 as it applies to any deferral of merit increment after this point in time. In FY 1992 
and FY 1993 merits for employees in Fairfax County Public Schools and Fairfax County 
Government were eliminated. 

 
Fairfax County Code, Article 2 states, the retirement system may adjust the final average 
compensation to account for the loss of merit increments in FY 1992 and FY 1993 under 
the following assumptions:  

 
                        (1)        If the employee was scheduled to receive a merit increment in Fiscal years 1992 

and 1993, it is assumed that it was delayed 
  
                        (2)        The employee received no promotions, demotions, reclassifications or regrades 

from the date of the delayed merit increment(s). 
  
                        (3)        The employee moved through the steps as quickly as possible according to his or 

her respective pay plan. 
  
                        (4)        The delayed merit increments and all future merit increments occurred on the day 

and the month which is the same day and month when the employee retires. 
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                        (5)        The employee is assumed to be in full employment each year if in full employment 
at the time of the delayed merit increment and also at the time of retirement. 

  
                        (6)        A factor shall be derived utilizing assumptions (1) through (5) and said factor shall 

be used to calculate the increase if any in a member's final average compensation. 
If at the time of retirement, the employee has service credit for three years or 
more at the longevity step, then there shall be no adjustment to the member's 
average final compensation.  

  
This amendment applies to all applications for allowances and benefits filed with the 
respective Boards of Trustees on or after July 13, 1991.  

  
 


