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1. Q: What is collective bargaining? 

A: Collective bargaining is a process by which an employer (such as Fairfax County Government) 
negotiates with a group of employees (a bargaining unit) that is represented by a bargaining 
agent (a union) over terms and conditions of employment.  

 
 
2. Q: What is Fairfax County Government’s staff discussion draft ordinance on collective bargaining? 

A: Fairfax County discussion draft ordinance can be found on the collective bargaining web page. It 
proposes a set of parameters by which the County might establish and implement collective 
bargaining for its employees.  The Board’s Personnel Committee reviewed the discussion draft 
ordinance in its two most recent committee meetings.  A revised discussion draft, incorporating 
feedback received in these meetings, is expected to be posted on the County’s website on July 
16, 2021.  If adopted by the Board, the ordinance would be included in Chapter 3 of the Code of 
the County of Fairfax. Please note that the draft ordinance has been revised several times to 
date.  You should check to be sure you are reviewing the most recent draft.  Visit Fairfax County’s 
collective bargaining web page to stay up to date and access the latest draft ordinance and 
additional information.  

 
 
3. Q: Why is Fairfax County Government developing a collective bargaining ordinance and, in effect, 

allowing the county to negotiate with unions? 
A:  The Virginia General Assembly approved legislation that became effective May 1, 2021, that 

allows municipalities to enact an ordinance to authorize creating collective bargaining 
agreements with employees. In the Personnel Committee meetings on March 2, May 25, and 
June 29, the rationale for potentially allowing collective bargaining was discussed in more detail, 
and those meetings can be viewed on demand on the County’s website. In addition, Fairfax 
County Government has a history of including employee groups in major decisions. For example, 
members of employee groups sit on workgroups affecting such topics as Performance 
Management and county retirement plans.  Please note that the ordinance does not create a 
union. It creates a process by which the county may formally negotiate with unions or similar 
organizations that represent employees regarding certain matters affecting county employees’ 
work and to provide a formal process by which representation may happen and agreements may 
be reached.  

 
4. Q: I am a Fairfax County Government employee. Am I required to join/participate in a union?  

A:  No. Membership/participation in a union by an employee in a bargaining unit will be entirely 
voluntary. Employees may choose to join or not join a union.  

 
 
5. Q: As a Fairfax County Government employee, if I join a union, will I have to pay dues? If yes, how 

much will the dues cost? 
A: Employees who choose to join a union typically will pay dues to be a member. Details of union 

membership, such as dues, will be determined by the union and may be subject to change over 
time. 

 
 

6. Q: Do I have to pay dues if I do not join a union?  
A: No, you will not need to pay union membership dues if you choose not to join a union. 
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7. Q. If I am in a bargaining unit but I do not join a union, will I still be covered by the contract for the 

bargaining unit? 
A. Yes. Once a contract is reached with a union for a bargaining unit, all employees in the bargaining 

unit are covered by the contract, affected by the agreement and represented by the union, as the 
union would be bargaining on behalf of all employees in a specific collective bargaining unit. 

 
 
8. Q. If I am in a bargaining unit, am I automatically a member of the union? 

A. No. Being an employee who is part a bargaining unit does not automatically confer membership 
in the union.  

 
 
9. Q. How many bargaining units will there be? 

A.  Staff’s discussion draft ordinance dated May 25, 2021, proposes three (3) bargaining units---one 
for uniformed police, one for uniformed Fire/EMS, and one for general employees. 

 
 
10. Q. Can there be more than one bargaining agent (union) for a bargaining unit? 

A.  No. There will be only one bargaining agent (union) per bargaining unit. 
 
 
11. Q: Does collective bargaining apply to both Fairfax County Government employees and to Fairfax 

County Public Schools employees? 
A: The finalized collective bargaining ordinance for Fairfax County Government will apply to Fairfax 

County Government employees only.  
 

 
12. Q: Where can I find Fairfax County Government’s collective bargaining ordinance? 

A: The most recent proposed discussion draft ordinance for Fairfax County government is available 
online. Please note that the draft ordinance has been revised several times to date.  You should 
check to be sure you are reviewing the most recent draft.  Visit Fairfax County’s collective 
bargaining web page to stay up to date and access the latest draft ordinance and additional 
information.  

 
 
13. Q: Can employees strike under the Fairfax County Government collective bargaining ordinance? 

A: No. Virginia Code Section 40.1-55 prohibits public employees from engaging in a strike. The 
proposed discussion draft collective bargaining ordinance contains that prohibition on strikes. 
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