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Proposed Text - Draft 
In the revisions shown below, text to be deleted is identified with strike-through and text to be added is 

underlined. Advertised options are included (in parentheses, italics, and bold). When an option is 

presented as a range, the Board may approve any number within the advertised range. The proposed 

changes are based on the provision of the adopted Zoning Ordinance in effect as of May 10, 2023. 

 

 

ARTICLE 9 - DEFINITIONS AND ORDINANCE 

INTERPRETATION 

9102. General Terms 
Outdoor Dining 

An accessory outdoor seating area outside the confines of the commercial structure intended solely for 

the consumption of food and beverages served by an adjoining food establishment, and which does not 

include permanent structures. This use does not include any use meeting the definition of a public 

entertainment use. 

 

 
7. Accessory Uses           

 
L.   Outdoor Dining 

Standards applicable to all outdoor dining areas: 

(1) Outdoor dining, unless expressly prohibited by any applicable proffered condition, 
development condition, special permit, or special exception condition or otherwise 
approved as part of a site plan, may be permitted as an accessory use to the following: a 
restaurant; restaurant, carry out; restaurant with drive-through; craft beverage production 
establishment or other similar uses that have a food establishment permit. All outdoor 

dining must be in accordance with the following standards:  

(a) The outdoor dining area for any single food establishment may not exceed 50 
percent of the indoor dining floor area of the establishment. Additionally, for any 
outdoor dining area serving multiple establishments, the total area devoted to 
outdoor dining may not exceed 50 percent of the total combined indoor dining floor 

area for all establishments. (Option: Outdoor dining areas may not exceed a range 
from 25 percent to 75 percent of the indoor dining area.)  

#1 INSTRUCTION: Amend Article 9 – Definitions and Ordinance Interpretations, Section 9102. 

General Terms to add a new definition for outdoor dining as shown below. 

#2 INSTRUCTION: Amend subsection 4102.7 by adding a new subsection (L) Outdoor Dining and 

renumber the remaining subsections, as shown below. 
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(b) The hours of operation must generally conform to the business hours of the 

principal use. (Option 1: Outdoor dining may not occur before 7:00 AM or after 

10:00 PM when located directly adjacent to single family development or as 

otherwise approved by the Board in conjunction with a rezoning or other action 

before the Board. Option 2: Outdoor dining located directly adjacent to single 

family development may not operate before 9:00 AM.  

(c) All tables, chairs, umbrellas, tents, lighting, and other accessories must be 
removable and maintained in good repair and in safe condition. 

(d) Any area used for outdoor dining must be clearly demarcated by rope, bollards, 
planters, or other object. All outdoor dining areas must be located entirely on 
impervious surfaces. Any outdoor dining located in parking areas is subject to the 

standards in subsection 4102.7.L(2). 

(e) The outdoor dining area may not obstruct any fire equipment, building entrance or 
exit or any other area marked or designated for emergency egress or ADA 
accessibility, or pedestrian passage on any trail or sidewalk. 

(f) Any single tent larger than 900 square feet, or multiple tents separated by less than 
12 feet and exceeding a combined area larger than 900 square feet, requires a 
permit from the Office of the Fire Marshal. All tents, regardless of size, must be 

securely anchored to prevent collapse or uplift during inclement weather. 

(g) No cooking, open flames or outdoor heaters are permitted under any tent unless 

approved by the Office of the Fire Marshal. 

(h) Outdoor dining and related activities must comply with Chapter 108.1 (Noise 
Ordinance).  

(i) No additional business sign or advertisement is permitted except as permitted by 
the Zoning Ordinance. The outdoor dining area must be kept free of trash and 
debris. Any extension cords associated with audio or video entertainment 

equipment may not create a trip hazard. 

(j) Outdoor dining areas are subject to all applicable provisions of the County Code. 

Standards when permitted by administrative permit: 

(2) Outdoor dining located in a parking lot must conform to the applicable standards for all 
outdoor dining standards above, and must also comply with the following standards:  

(a) May not reduce the total number of parking spaces below the minimum required 
for the site. (Option: Outdoor dining area provided in a parking lot may not exceed 

a range from 500 square feet to 1,000 square feet per establishment) 

(b) May not be located, in any designated accessible parking spaces, access aisles, 
street accesses for fire department vehicles, or parking lot landscaping that is 

located in or part of the parking lot. 

 


